امیر جهانی: رشد روز افزون علم و حرکت شتابان تکنولوژی‌های کاربردی در زمینه‌های مختلف، زندگی بشر را تحت تاثیر خود قرار داده است. در این بین صنعت کشاورزی را باید یکی از مواردی دانست که نه‌تنها به دلیل منابع طبیعی محدود و بحران‌های زیست‌محیطی، بیش از پیش نیازمند از میان برداشتن موانع برای تولید محصول است، بلکه در کشورهای در حال توسعه به واسطه رشد جمعیت و معضلات زیست محیطی، به یکی از معضلات اساسی حکمرانان بدل شده است و نیاز به تحرک جدی در این بخش بیش از پیش احساس می‌شود. این بخش سعی در ترسیم شکاف بسیار عمیق، میان تکنولوژی‌های روز کشاورزی با آنچه در شهرها و روستاهای ما در حال وقوع است، دارد.

رصد کامپیوتری مزارع
 اکونومیست

همگی به این موضوع اذعان دارند که اگر قرار باشد صنعت کشاورزی به سیر کردن شکم بشر ادامه دهد، باید به تولیدات بیشتر دست پیدا کند، مسیری که خوشبختانه در ابتدای آن قرار گرفته است. تام راجر باغدار مزرعه بادامی است که در کالیفرنیا به فعالیت مشغول است. محصولی لذیذ و خوش طعم که سود خوبی را نیز عاید تولید‌کنندگان آن می‌کند. کشاورزان کالیفرنیایی چیزی حدود 80 درصد عرضه جهانی آجیل را بر دوش دارند که چیزی حدود 11میلیارد دلار می‌شود. اما درخت بادام به آب زیادی نیازمند است. تحقیقی که شش سال قبل ازسوی تعدادی از محققان هلندی در این منطقه انجام شد، نشان می‌دهد هر دانه بادام در طول یک سال چیزی حدود یک گالن آمریکایی آب مصرف می‌کند. حال تکنولوژی به کمک راجر آمده است. مزرعه او عملا به موش آزمایشگاهی تبدیل شده است. این باغ از راه دور اداره می‌شود.

 

کل خاک مزرعه به سنسورهای رطوبتی مجهز شده است و اطلاعات مستقیما به مرکزی تحقیقاتی جهت آنالیز ارسال می‌شود و فشار شبکه آبیاری قطره‌ای در کل مزرعه از طریق پمپ‌ها تنظیم می‌شود. این سیستم شبیه هیدروپونیک‌هایی است که برای رشد سبزیجات در گلخانه‌ها استفاده می‌شود. از طریق شبکه آبرسانی تعبیه شده، می‌توان براساس اطلاعات تحلیل شده، آب و کود را در زمان‌های مناسب توزیع کرد. قبل از جایگذاری این سیستم در مزرعه، راجر یک بار در هفته برای آبیاری اقدام می‌کرد، اما این تکنولوژی علاوه‌بر کاهش وقت، موجب کاهش 20درصدی در مصرف آب و صرفه‌جویی در هزینه‌ها شده است.مزرعه راجر و بسیاری مزارع دیگر در آن منطقه که قطب تولید گردو، بادام و انگور است، به‌دلیل کمبود آب، در صف اول تکنولوژی‌های «کشاورزی هوشمند» این کشور قرار گرفته‌اند. اما با این حال، زارعین محصولات دیگر نظیر ذرت و سویا در غرب نیز اخیرا به استفاده از تکنولوژی‌های نوین روی آورده‌اند. کاشت، آبیاری، باروری و برداشت همه تحت‌کنترل کامپیوتر هستند. حتی خاکی که در آن رشد می‌کند نیز در این مناطق سانت به سانت با سنسورهای مخصوص رصد می‌شود. مزارع آینده شبیه کارخانه‌هایی خواهند بود، تحت‌نظارت و مدیریت، با محصولاتی با کیفیت بالا و یکسان و قابل رقابت. باید از علم ژنتیک ممنون بود که برای ایجاد چنین شرایطی به کمک صنعت کشاورزی و دامپروری شتافته است. تخصصی که از آن به‌عنوان «تغییر ژنوم» نام برده می‌شود و موجب افزایش بهره‌وری محصولات شده است.

اساسا تغیرات تکنولوژی در حوزه مختلف اعم از سخت‌افزاری، نرم‌افزاری و زیست‌افزاری، فراتر از مزارع کشاورزی و دامداری رفته است. امروزه پرورش‌دهندگان انواع دام، ماهی، گلخانه‌ها و بسیاری دیگر از صنایع مرتبط با تولید مواد غذایی نیز با تغییر مسیر خود نسبت به روش‌های سنتی، به روش‌هایی که موجب افزایش راندمان و کیفیت محصولات شود، روی آورده‌اند.این پیشرفت‌ها در کوتاه مدت موجب افزایش منفعت تولیدکنندگانی خواهد شد که نسبت به گذشته با پرداخت هزینه کمتر، محصولات بیشتری را به فروش می‌رسانند و از سوی دیگر، منفعت مصرف‌کنندگانی تامین می‌شود که با پرداخت هزینه کمتر به مواد خوراکی دسترسی پیدا کرده‌اند.فائو براساس نتایج تحقیقاتی که در سال 2009 منتشر کرده است، پیش‌بینی می‌کند تا سال 2050 تقاضا برای محصولات کشاورزی حدود 70درصد افزایش یابد. از آنجا که اکثر زمین‌های قابل کشت تا امروز مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌اند، این افزایش تنها از طریق افزایش بهره‌وری میسر خواهد شد. همانطور که یک مرتبه دیگر نیز شاهد این اتفاق بودیم. در دهه‌های 50 و 60 میلادی و قبل از وقوع جنگ جهانی دوم، صنعت کشاورزی با ورود تکنولوژی‌های مکانیزاسیون، تحول عظیمی را تجربه کرد که به آن انقلاب‌سبز اطلاق می‌شود. اما چالش اصلی برای ایجاد تغییرات اساسی، خود کشاورزان هستند. آنها به‌شدت نسبت به هر گونه تغییری با دیده تردید نگاه می‌کنند، زیرا هزینه اشتباه برایشان بسیار سنگین خواهد بود. اگر بتوان نگرش آنها را نسبت به این تکنولوژی‌ها تغییر داد، شاهد بهبودهایی وسیع در این بخش خواهیم بود.

روبات جانشین کشاورز
 آنتونی کینگ

نیچر

قرن‌ها است که کشاورزان برای برداشت محصول بیشتر، فناوری‌های مختلفی را به کار گرفته‌اند، اما کماکان این باور که «بزرگ‌تر بهتر است» بر کشاورزی مسلط است و تحقق کشاورزی در ‌مقیاس کوچک را با مشکل مواجه کرده بود. با وجود این، پیشرفت‌های علم روباتیک و تکنولوژی حسگرها، این باور را در معرض انتقاد شدید غیرعملی بودن و نیز نامتناسب بودن با نیازهای دنیای امروزی قرار داده است. یکی از این منتقدان، جورج کانتور مهندس دانشگاه کارنگی ملون پنسیلوانیا است که می‌گوید: «با نگاه به پتانسیل تکنولوژی روبات‌های هوشمند، می‌توان مدل‌های به صرفه‌تری در کشاورزی به وجود آورد و دوباره تولیدکنندگانی خرد داشته باشیم. در قرن بیست و یکم، روبات‌ها و تکنولوژی حسگرها این قدرت را دارند که مشکلاتی به قدمت تاریخ کشاورزی را حل کنند.» سایمن بلکمور مهندس دانشگاه هارپر آدامز در نیوپورت بریتانیا می‌گوید: «به اعتقاد من با حرکت به سوی نظام کشاورزی روباتیک، می‌توانیم این صنعت را به طرز چشمگیری پربازده کنیم و بدون آسیب‌رسانی به محیط‌زیست انجام دهیم.» مهندسان کشاورزی در پروژه‌هایی تحت‌عنوان خانه‌های سبز، در حال تحقیق روی اتوماسیون‌سازی، به‌عنوان راهی برای کاهش هزینه‌ها، به همراه افزایش کیفیت میوه‌ها و سبزی‌ها هستند. امروزه ابزار‌های رصد رشد میوه‌ها و نیز روبات‌های میوه‌چین، در حال تست شدن هستند. برای دامداران، تکنولوژی حسگرها می‌تواند به مدیریت سلامتی و زیست حیوانات آنها کمک کند. همچنین کار تحقیقاتی روی حفظ کیفیت خاک ادامه دارد و حذف بیماری و آفات بدون بهره‌گیری غلط از مواد شیمیایی در حال گستراندن مرزهای خود است.

 

با وجود این، کارخانه‌های دارای ماشین‌آلات عظیم‌الجثه، پول‌های خود را برای تولید روبات‌های کشاورزی صرف نمی‌کنند، زیرا برخلاف روش تجارتی فعلی آنهاست. پژوهشگرانی همچون بلکمور و جورج کانتور بخشی از مجموعه دانشمندان رو به ازدیادی هستند که در صورت موفقیت در اجرای طرح‌های انقلابی خود، شیوه تولید در کشاورزی را برای همیشه دگرگون خواهند داد. ریچارد گرین مهندس کشاورزی در هارپر آدامز می‌گوید ما با استفاده از تکنولوژی می‌توانیم تولید غذا را دوبرابر کنیم.سازمان کشاورزی و غذای ایالات متحده تخمین زده است که هر ساله، به‌رغم استفاده از 2 میلیون تن آفت‌کش، 20 تا 40 درصد محصولات جهانی کشاورزی بخاطر آفات و بیماری از بین می‌روند، ابزارهای هوشمند همچون روبات‌ها و پهپادها می‌توانند به کشاورزان اجازه دهند تا در استفاده از مواد شیمیایی با دقت بیشتری و در تشخیص اولیه با سرعت بیشتر عمل کنند. رد ویتاکر مهندس روباتیک در دانشگاه کارنگی ملون است که طراح و دارای حق انحصاری اختراع یک سیستم هدایت خودکار برای تراکتورها است. او می‌گوید «بازار در مسیر تقاضا برای غذای با کیفیت بهتر و با آفت‌کش و سم علف‌کش کمتر است. این چالش فقط با کمک روبات‌ها قابل حل است.»گرین نیز می‌گوید: «ما پیش‌بینی پرنده‌های روباتیکی را می‌کنیم که به RGB یا دوربین‌های با قابلیت دید چندین طیف نوری مجهز هستند و هر روز صبح قبل از اینکه کشاورز بیدار شود، شروع به پرواز می‌کنند تا بخشی از مزرعه که آفت یا مشکلی دارد را شناسایی کنند. با این دوربین‌ها می‌توان به جمع‌آوری اطلاعاتی پرداخت که به کشاورز توانایی تعیین دقیق محل بیماری قارچی و ... را می‌دهد.» دانشمندان دانشگاه کارنگی ملون آزمایش این تئوری را آغاز کرده‌اند.

کمپانی اگری بوتیکس واقع در بودلر کلرادو، در زمینه تحلیل اطلاعات کشاورزی، ساخت پرنده‌های روباتیک و نرم‌افزارهایی که تصاویر مادون قرمز را تحلیل کنند فعالیت می‌کند. آنها قصد دارند با کمک تکنولوژی در مزرعه‌های بزرگ، میوه‌های ناسالم را نقشه‌برداری کند. این تصاویر می‌توانند منشا بالقوه آفات یا مشکلات آبیاری را نمایش دهند. این کمپانی، اطلاعات پرنده‌های روباتیک خود در مورد محصولات کشاورزی را از بیش از 50 کشور جمع‌آوری و پردازش می‌کند. جیسن بارتون دانشمند کشاورزی و یک عضو هیات مدیره کمپانی اگری بوتیکس می‌گوید «ما قادر خواهیم بود به کشاورز از طریق موبایلش هشدار دهیم که علف‌های هرز در مزرعه‌ات در حال رشد هستند.» آنها تاکید دارند که اکنون وقت استفاده از سیستم‌هایی است که تفاوت بین علف هرز و محصول کشاورزی را نشان دهد.

تکنولوژی مدرن می‌تواند به‌طور خودکار، آفات را از بین ببرد و آسیب‌های انسان به حیات وحش را به حداقل برساند. گرین می‌گوید ما در حال کار با کمپانی‌های تولید آفت‌کش هستیم تا آنها را مجاب کنیم، استفاده از پرنده‌های روباتیک را در دستور کار قرار دهند. به جای سمپاشی هوایی مزرعه، می‌توان آفت‌کش را به محل دقیق آفت برد و به مقدار مورد‌نیاز استفاده کرد. طبق گفته‌های پژوهشگران دانشگاه سیدنی، افشانه کردن به روش جدید، 1/ 0 درصد آفت‌کش مصرفی به شیوه متداول را مصرف خواهد کرد. این کاهش بالقوه در مقدار استفاده از آفت‌کش، تحسین‌برانگیز است. یک نمونه اولیه از این روبات‌ها با نام ریپا، گلوله‌ای از مایع در ابعاد ماکرو را به علف‌های هرز شلیک می‌کند. دانشمندان دانشگاه هارپر آدامز حتی از این تکنولوژی نیز گام را فراتر گذاشته‌اند. آنها روباتی آزمایش کرده‌اند که همان کار را انجام می‌دهد، اما به‌صورت از بین بردن علف‌های هرز با لیزر! دوربین‌های این پهپاد مرکز رشد علف هرز را شناسایی می‌کند و به وسیله اشعه لیزر که دمای آن به 95 درجه سانتی‌گراد می‌رسد، آن را مورد هدف قرار می‌دهند.

همچنین باید توجه داشت که غنی‌ترین منبع زراعتی برای کشاورزان، خاک است. برداشت محصول در مقیاس عظیم، باعث آسیب‌دیدگی و متراکم شدن خاک شده است و از طرف دیگر مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی نیتروژن‌دار، به محیط‌زیست لطمه وارد کرده است. از اطلاعات به دست آمده توسط روبات‌های پرنده، برای مصرف هوشمندانه‌تر کودهای نیتروژنی نیز می‌توان استفاده کرد. نباتات سالم، مقدار نور طیف مادون قرمز بیشتری را بازتاب می‌دهند. با استفاده از نسبت نور قرمز به طیف نوری نزدیک به سرخ در یک تصویربرداری چند طیفی، می‌توان مقدارکلروفیل موجود در گیاه را تخمین زده و با نقشه‌برداری کلی از مزرعه، پی برد چه قسمت‌هایی در اثر صدمات وارده نیاز به کودرسانی بیشتر دارند. در همین قالب، یک کمپانی فرانسوی به نام ارینو، فعال در زمینه تکنولوژی شیمی کشاورزی، در راستای عملی کردن این تکنولوژی با یک شرکت بزرگ کشاورزی به همکاری پرداخته است. آنها در طی یک دوره 3 ساله در627 مزرعه دانه‌های روغنی، مشاهده کردند که کشاورزان نسبت به گذشته به‌طور میانگین سالانه در هر هکتار 34 کیلوگرم کود نیتروژن‌دار کمتر مصرف کردند و 115دلار کاهش هزینه داشته‌اند.

بونی روب، روباتی در ابعاد یک خودرو توسط تیمی از دانشمندان دانشگاه اوسنا بروک آلمان ساخته شده است که با استفاده از حسگرهایی نظیر حسگر رطوبت‌سنج و نیز حسگر سنجش تراکم و سفتی خاک، توانایی اندازه‌گیری شاخص‌های کیفیت خاک را دارد. آرنو راکلشازن از دانشگاه اوسنابروک می‌گوید، بونی روب می‌تواند از خاک نمونه‌برداری کرده و مقدار pH و فسفر خاک را تجزیه و تحلیل کند. روبات جدید و کوچکتر دانشگاه سیدنی نیز قابلیت اندازه‌گیری رسانایی الکتریکی خاک را دارد که می‌تواند روی تولید محصول اثر داشته باشد.موریس مولونی مدیرسازمان امنیت غذا در ساسکاتون کانادا می‌گوید نقشه‌برداری از خاک، بذرافشانی گیاهان گوناگون در یک مزرعه را امکان‌پذیر می‌کند. برای مثال شما می‌توانید انواع جو یا گندم را در بخش‌های شنی مزرعه بکارید. کاشت و رشد محصولات گوناگون به همراه یکدیگر، می‌تواند منجر به استفاده هوشمندانه‌تر از شیمی کشاورزی شود. فان هنتن با هشدار برای بهترین استفاده از منابع می‌گوید «طبیعت به شدت علیه تک‌محصول‌گرایی است. »

بذرافشانی ترکیبی می‌تواند چالشی باشد برای دانش کشاورزی مورد قبول اکثریتی که می‌گوید تک محصول‌گرایی، کارآمدترین روش کشاورزی در اقتصادهای بزرگ با ماشین‌آلات سنگین کشاورزی در مزرعه‌های وسیع است. دیدگاهی که می‌گوید هر چه ماشین‌آلات بزرگتر باشد، نتیجه بهتر است. بعضی از این ماشین‌ها تا 60 تن وزن دارند که فشرده کردن خاک را برای سال‌ها بر جای می‌گذارند. پس اگر به کشاورز برای رانندگی این ماشین‌های سنگین نیازی نباشد، به این ماشین‌ها هم دیگر نیازی نیست. فان هنتن می‌گوید: «به محض حذف عامل انسانی، سایز دیگر مهم نیست و روبات‌های کوچک و خودکار می‌توانند کشاورزی ترکیبی را بدون آسیب زدن به خاک انجام دهند.»در بهار امسال پژوهشگران دانشگاه هارپر آدامز آزمایش روی یک هکتار جو را آغاز کردند. مدیر پروژه می‌گوید طرح ما این است که از آغاز تا پایان کاشت و برداشت تمام محصول را بدون دخالت انسانی در مزرعه انجام دهیم.

کشت در آسمانخراش های چند منظوره
 مایکل زاپا

بیزنس اینسایدر

در این مطلب قصد داریم به معرفی فناوری‌هایی بپردازیم که صنعت کشاورزی را متحول کرده‌اند. این فناوری‌ها در چهار بخش حسگرها، فناوری‌های مرتبط با تولید غذا، اتوماسیون‌سازی و مهندسی کشاورزی معرفی خواهند شد. حسگرها می‌توانند به کشاورزان در تمام مراحل تولید و آماده‌سازی محصولات کشاورزی، تشخیص محصولات، کنترل و نظارت بر حیوانات مزرعه و وضعیت ماشین‌آلات کشاورزی کمک کنند.

 

در تولید مواد غذایی هم می‌توان از فناوری‌های مرتبط با اصلاح ژنتیک بهره‌مند شد و حتی به‌صورت بالقوه می‌توان از فناوری‌های مرتبط با تولید گوشت در محیط آزمایشگاهی نیز استفاده کرد. در مورد اتوماسیون‌سازی هم می‌توان گفت این فرآیند می‌تواند با استفاده از روبات‌های بسیار بزرگ یا بسیار کوچک به منظور بررسی محصولات کشاورزی یا نگهداری از آنها، عملی شود. مهندسی کشاورزی نیز با فناوری‌هایی در ارتباط است که باعث می‌شوند امکان استفاده از ابزار جدید در کشاورزی فراهم شود و کشاورزی به جایگاه‌های جدیدی دست پیدا کند و حتی در زمینه‌های مختلف اقتصادی نیز به رشد و شکوفایی خوبی برسد. یکی از زمینه‌هایی که در مهندسی کشاورزی به آن توجه زیادی می‌شود، زیست‌شناسی مصنوعی است که امکان برنامه‌ریزی مجدد به‌صورت کارآمد برای تولید سوخت از موجودات تک سلولی، محصول جانبی (فرآورده‌هایی که در کنار محصول اصلی واکنش شیمیایی به‌صورت ناخواسته تولید می‌شوند) از شیمی آلی و همچنین تولید وسایل هوشمند را فراهم می‌کند. در ادامه پیش‌بینی‌هایی بیان خواهد شد که بر اساس گفت‌وگو با متخصصان امر و نظر خواهی از آنها انجام شده‌اند که پیش‌بینی می‌کنند، هر یک از فناوری‌ها از نظر علمی چه زمانی توسعه خواهند یافت (منظور فناوری‌هایی است که توسط شرکت‌های بزرگی همچون گوگل، دولت‌ها و دانشگاه‌ها توسعه یافته است)، چه زمانی توجه زیادی به آنها خواهد شد (منظور زمانی است که سرمایه‌گذاران خطرپذیر و شرکت‌های نوپا سرمایه‌های عظیمی را به این فناوری‌ها اختصاص می‌دهند) و چه زمانی از نظر مالی می‌توانند منفعت بخش باشند.

 

حسگرها

حسگرهای قابل استفاده در آب و هوا: وجود این حسگرها در مزارعی که اتوماسیون‌سازی شده‌اند، یک امر ضروری است و در حال حاضر امکان بررسی شرایط مزارع، برخی از جنگل‌ها و پهنه‌های آبی را فراهم می‌کنند. این حسگرها در سال ۲۰۱۳ از نظر علمی توسعه یافتند و در سال ۲۰۱۵ نیز مورد توجه قرار گرفتند و ارزش مالی پیدا کردند. این فناوری در سال ۲۰۱۷ توسعه خواهد یافت و در سال ۲۰۲۰ نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت و ارزش مالی پیدا خواهد کرد.حسگرهای مورد استفاده برای محصولات: در کشاورزی مدرن به جای اینکه میزان بذر مورد نیاز برای تولید محصول زیاد، بدون بررسی و آزمایش مشخص شود، می‌توان از حسگرهایی استفاده کرد که می‌توانند میزان مورد نیاز بذر را برای تجهیزات مورد استفاده برای کشت محصول، تعیین کنند. در ضمن حسگرهای نوری یا پهپادها می‌توانند برای اطمینان از سلامت محصول مورد استفاده قرار گیرند (برای مثال با استفاده از اشعه مادون قرمز می‌توانند این کار را انجام دهند). این حسگرها در سال ۲۰۱۵ از نظر علمی توسعه یافتند، در سال ۲۰۱۸ مورد توجه قرار خواهند گرفت و در سال ۲۰۱۹ ارزش مالی پیدا خواهند کرد.حسگرهای مرتبط با زیرساخت سلامت: این حسگرها می‌توانند برای نظارت بر ارتعاشات و همچنین شرایط مواد مورد استفاده در ساختمان‌ها، پل‌ها، کارخانه‌ها، مزارع و دیگر اماکن مورد استفاده قرار گیرند. این حسگرها می‌توانند با کمک شبکه‌های هوشمند، اطلاعات خوبی را برای نگهداری و محافظت هر چه بهتر از تجهیزات و روبات‌ها فراهم کنند. این حسگرها در سال ۲۰۲۱ از نظر علمی توسعه پیدا می‌کنند، در سال ۲۰۲۵ مورد توجه قرار می‌گیرند و در سال ۲۰۲۷ نیز ارزش مالی پیدا خواهند کرد.

 

فناوری‌های تولید غذا

اصلاح ژنتیک فرآورده‌های غذایی: به زودی خصوصیات حیوانات و گیاهانی که برای تولید غذا پرورش داده می‌شوند، با استفاده از فناوری‌های اصلاح ژنتیک ، اصلاح می‌شوند تا نیازهای زیستی و فیزیولوژیک بشر به بهترین شکل ممکن تامین شوند. افراد متخصص در زمینه مهندسی کشاورزی تلاش می‌کنند با استفاده از این فناوری، خصوصیات گیاهان و دام‌ها را از پایه و اساس تغییر دهند و آنها را اصلاح کنند، این فناوری در سال جاری از نظر علمی توسعه یافته است، در سال ۲۰۲۱ مورد توجه قرار می‌گیرد و در سال ۲۰۲۲ از ارزش مالی برخوردار خواهد بود.

گوشت درون کشتگاهی: که به آن گوشت مصنوعی نیز گفته می‌شود، نوعی از گوشت است که با کشتن حیوانات دامی به دست نمی‌آید و با کشت و تکثیر یک سلول ماهیچه به دست می‌آید. محققان در حال تحقیق و بررسی برای تولید گوشت از طریق این روش هستند؛ اما هنوز چنین گوشتی تولید نشده است. این فناوری در سال ۲۰۱۷ از نظر علمی توسعه خواهد یافت، در سال ۲۰۲۴ مورد توجه قرارخواهد گرفت و در سال ۲۰۲۷ نیز از ارزش مالی برخوردار خواهد شد.

 

اتوماسیون‌سازی

سیستم کنترل نواری (swath control) با نسبت متغیر: این سیستم با بهره‌گیری از GPS فعالیت و به تجهیزات مورد استفاده برای کشت محصولات کمک می‌کند تا با جلوگیری از روی هم قرار گرفتن بذر، مواد معدنی، مواد مورد استفاده برای تقویت خاک و موادی که برای از بین بردن علف‌های هرز مورد استفاده قرار می‌گیرند، در مصرف آنها صرفه‌جویی کنند. این سیستم با محاسبه شکل زمینی که مواد ذکر شده در آن مورد استفاده قرار می‌گیرند و همچنین محاسبه حاصلخیز بودن بخش‌های مختلف زمین و میزان کارآیی تراکتورها و روبات‌های مورداستفاده برای کشاورزی، می‌تواند تعیین کند که مواد مختلف با چه میزان‌هایی باید در قسمت‌های مختلف زمین به‌کار گرفته شوند.این سیستم در سال ۲۰۱۳ از نظر علمی توسعه یافت، در سال ۲۰۱۴ مورد توجه قرار گرفت و در سال ۲۰۱۶ نیز از ارزش علمی برخوردار شد.

تکرار سریع روند پرورش انتخابی یا زادگیری گزینشی: در این فرآیند انسان به پرورش گیاهان یا حیواناتی می‌پردازد که از نظر ژنتیک اصلاح شده هستند. نسل بعدی گیاهان یا حیواناتی که با استفاده از این روش تکثیر و پرورش داده می‌شوند، از نظر کمیتی مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرند و روش‌هایی که برای تکثیر یا پرورش آنها به‌کار گرفته می‌شوند، می‌توانند به‌عنوان یک الگوریتم مورد استفاده قرار گیرند. این فناوری در سال ۲۰۱۴ از نظر علمی توسعه یافت و در سال ۲۰۱۷ نیز موردتوجه قرار می‌گیرد و از ارزش علمی برخوردار خواهد شد.

روبات‌ها مختص کشاورزی: این روبات‌ها (agriculture robots) می‌توانند برای اتوماسیون‌سازی فرآیندهای مختلف کشاورزی و تسریع آنها، مانند برداشت محصول، چیدن میوه، شخم‌زنی، نگهداری از خاک، از بین بردن علف‌های هرز، کاشت محصول، آبیاری و سایر موارد مورد استفاده قرار گیرند. این روبات‌ها در سال ۲۰۱۸ از نظر علمی توسعه خواهند یافت، در سال ۲۰۲۰ مورد توجه قرار خواهند گرفت و در سال ۲۰۲۱ نیز از ارزش مالی برخوردار خواهند شد.

کشاورزی دقیق: یکی از مفاهیمی است که در کشاورزی مدرن به آن توجه زیادی می‌شود و به معنای تلاش برای نبود ناهمگونی در مزرعه است. در این روش، مدیریت کشاورزی بر اساس مشاهده تغییرات متنوعی است که در مزارع کشاورزی ایجاد شده و در واکنش به آنها صورت می‌گیرد. کشاورزان در این روش نوین می‌توانند با بهره‌گیری از تصاویر ماهواره‌ای و حسگرهای پیشرفته، بازده موادمورد استفاده در کشاورزی (بذر، کود، آفت‌کش و ...) را افزایش دهند و در عین حال منابع مختلف، حتی در مقیاس‌های بزرگ را حفظ کنند. همچنین با استفاده از این رویکرد جدید می‌توان اطلاعات بیشتری در مورد محصولات متنوع و آب و هوای مناطق جغرافیایی مختلف به‌دست آورد. همچنین استفاده از حسگرهای دقیق می‌تواند روند تصمیم‌گیری خودکار و ایجاد فناوری‌های مکمل برای کشت محصولات را تقویت کند.این فناوری در سال ۲۰۱۹ از نظر علمی توسعه خواهد یافت، در سال ۲۰۲۳ موردتوجه قرار خواهد گرفت و در سال ۲۰۲۴ از ارزش مالی برخوردار خواهد شد.

فناوریRobotic farm swarms: ایده مطرح‌شده در مورد این فناوری، ترکیب چندین روبات مورد استفاده برای کشاورزی با هزاران میکروحسگر است. این روبات‌های مجهز به حسگر می‌توانند برای نظارت بر شرایط زمین یا پیش‌بینی این شرایط یا حتی برای کشت محصولات و برداشت آنها بدون دخالت انسان‌ها مورد استفاده قرار گیرند. اجرای این فناوری واقعا کاربردی در مقیاس کوچک در آینده میسر خواهد شد. این فناوری در سال ۲۰۲۳ از نظر علمی توسعه خواهد یافت و در سال ۲۰۲۶ مورد استفاده گسترده قرار خواهد گرفت و از ارزش مالی برخوردار خواهد شد.

 

مهندسی کشاورزی

سیستم اکولوژیکی بسته: این سیستم اکوسیستمی است که از تبادل ماده با فضای بیرونی بی‌نیاز است. در این سیستم‌ها از نظر تئوری، مواد زائد به اکسیژن، مواد مغذی و آب تبدیل می‌شوند تا نیاز موجوداتی که در این اکوسیستم قرار دارند، تامین شود. نظیر چنین اکوسیستمی قبلا در مقیاس‌های کوچک اجرا شده است؛ اما فناوری‌های جدید موجب شده است که امکان ایجاد این اکوسیستم‌ها در مقیاس بزرگ نیز ممکن شود. این فناوری در سال ۲۰۱۵ از نظر علمی توسعه یافت، در سال ۲۰۲۰ مورد توجه قرار خواهد گرفت و در سال ۲۰۲۱ نیز از ارزش علمی برخوردار خواهد شد.

زیست‌شناسی مصنوعی: زیست‌شناسی مصنوعی که ترکیبی از علوم و مهندسی است، تعیین برنامه برای علم زیست‌شناسی برای استفاده از بخش‌های استانداردشده است؛ درست مانند زمانی که کامپیوتر از کتابخانه‌های مختلفی استفاده می‌کند. این نوع از زیست‌شناسی شامل تعریف مجدد گسترده از علم زیست‌شناسی و توسعه آن است و هدف آن نیز طراحی، تولید و اصلاح سیستم‌های زیستی مهندسی است که برای پردازش اطلاعات، دستکاری در مواد شیمیایی، ساختن مواد و ایجاد ساختارها، تولید انرژی، تامین مواد غذایی و حفظ سلامت انسان و بهبود آن و همچنین محافظت از محیط پیرامونی انسان، طراحی شده‌اند. این فناوری در سال ۲۰۱۳ توسعه یافت؛ در سال ۲۰۲۳ مورد توجه قرار خواهد گرفت و در سال ۲۰۲۴ نیز از ارزش مالی برخوردار خواهد شد.

مزارع عمودی: این روش توسعه کشاورزی در محیط شهری به‌صورت عمودی است. در این روش نوین گونه‌های گیاهی یا جانوری در آسمانخراش‌هایی که به همین منظور ساخته شده‌اند یا آسمانخراش‌های چندمنظوره، می‌توانند پرورش داده شوند. در این روش از فناوری‌هایی مشابه فناوری‌های مورد استفاده در خانه‌های شیشه‌ای استفاده می‌شود. در این روش گیاهان علاوه بر نور طبیعی با سیستم‌های روشنایی با مصرف کم نیز تقویت می‌شوند.این روش مزایای زیادی دارد که شامل برداشت محصول در همه فصول سال، محافظت محصولات از شرایط بد آب و هوایی، خودکفایی شهرها در تولید محصولات کشاورزی موردنیاز خود و کاهش هزینه‌های حمل و نقل محصولات می‌شود.این فناوری در سال ۲۰۲۳ از نظر علمی توسعه خواهد یافت، در سال ۲۰۲۷ نیز مورد توجه خواهد گرفت و از ارزش مالی برخوردار خواهد شد.

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره 4136